Ambalaj Tasarım Öncesine Bakış 2
- ceyhunakgun
- 9 Mar 2020
- 2 dakikada okunur
Ambalaj ve etiket tasarımlarının uygulandığı çok farklı malzeme yapıları vardır.
Farklı malzemeler, farklı baskı teknikleri, üretim, kesim vb. Bu farklılıklar içinde bir tasarım yaparken sahip olmamız gereken ön bilgiler ve bu bilgilerin bizi ilgilendirdiği sınır çok önemlidir. Bir tasarımcı, kendi kişisel çabalarıyla birçok konuda bilgi edinebilir. Baskı öncesi aşamalar konusunda uzman olabileceği gibi, bir ofset baskı makinasını da rahatlıkla yönetebilir bir noktaya gelebilir. Bunun gerekliliği bir tasarımcı için ne kadar önemlidir? Önemli olan bir tasarımcının veya ekibinin elindeki projenin üretim safhaları hakkında yeterli bilgiye sahip olması, teknik bilgi yetersizliği sebebiyle yol kazalarına uğrama olasılığının önüne geçer.

Bir ambalaj tasarım projesinde nasıl hazırlık yapılacağı, nelerin düşünülmesi gerektiği, ideal bir hazırlık sürecinin aşamaları paylaşılabilir, önerilebilir. Ama tasarım için reçete sunmak hiç akılcı değildir. Ambalajın üretim aşamaları, üretim aşamalarında kullanılan malzemelerin çeşitliliğinden dolayı bunu yapmanın zorluğu ve sıkıntısı vardır.
Soru Sor
Ambalaj projesinin önünde çok fazla soru sorulmalıdır. Özellikle soru sormak için soru bulunmalıdır. Mantıklı mantıksız tüm olasılıkları değerlendirmeniz gerekir. Bu soruların tümü tek bir proje için geçerli olmayabilir ama bu kaynaktan yola çıkarak yeni tasarım projeniz için ne kadar soru sorar ve bunlara yanıt alırsanız; hazırlıklarınızı çok daha iyi yapmanız mümkün olacaktır.
Örneğin, bir ambalaj bakkal, market vb. cam kenarında konumlandı, güneş aldı soldu. Bu oran nedir? Bir ürün çok nemli bir yerde aynı ürün başka bir iklimde. Etiket, baskı altı malzemesinde tepkisel durumlarla karşılaşılabilir mi? Ambalajın üzerinde LAK mı yoksa Selofan mı kullanılacak, paketleme, ambalajlama sistemi bu laminasyon sistemleriyle uyumlu mu?
Bir önerim de ambalajın üzerinde olması gereken genel bilgiler, zorunlu yönetmelik kurallarını bilmeden yola çıkmamanız. Söz konusu tasarım, farklı ülkelerde satışa sunulacaksa o ülkelerin gerekli yönetmelik kurallarını bilmeniz çok önemlidir. Ülkemizde gıda ambalajlarındaki yönetmelik yeni değişmiş, bir metinde en küçük harfin “X” yüksekliğinin 1.2 mm’e denk gelecek büyüklükte yazılmalı kuralı getirilmiştir. Ambalajın içindeki ürüne göre değişen görsel öğelerin sıralaması ve birbirleri üzerindeki baskınlıklarına göre ambalaj bilgileri değişebilir. Sağlık, gıda, endüstriyel ürünlerin üzerinde zorunlu bilgiler, işaretler ve büyüklükleri konusunda yönetmelik kurallarını mutlak surette müşterinizden beklemeyin. Hem müşterinize güven vermek hem de tasarımı sunduktan sonra yeterli araştırma yapılmadığı için bu zorunlu bilgiler sonucu tasarımınızı sıkıntıya sokacak durumlara düşmemek için araştırmanızı baştan yapınız. Zamanla bu alanda yeterli bilgi ve deneyime sahip olacaksınız.
Ürünün ambalajında kullanılan fotoğraf ve illüstrasyonun görsel etkileyiciliği çok önemlidir. Özellikle çikolata ve gofret ambalajlarında kullanılan illüstrasyonların birçoğu gerçeklikten uzaktır. İllüstrasyon ile ürünün arasında büyük farklılıkların olduğu örneklerde, tüketici ürüne şüphe ile yaklaşmakta ve bu durum alım tekrarları konusunda ne yazık ki olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. İllüstrasyon, etkili, albenili ve satışı gerçekleştirmek, müşteriyi ikna etmek adına güçlü olmalıdır ama tüketiciyi aldatmama konusunda duyarlı olmanız gerekmektedir.
Ceyhun Akgün Ambalaj Tasarımcısı
ความคิดเห็น