top of page

FUAR STANDI AÇMADAN ÖNCE

Güncelleme tarihi: 3 Mar 2020

Sektör fuarlarında stant açarak katılan şirketler için farklı bir bakış açısıyla öneriler. Bu deneyimlerimi Avrasya Ambalaj Fuarı, Baskı, Basım Sektörünün Katıldığı Fuarlar için öncelikli sayabiliriz.


Bir açıdan baktığımızda fuarlara katılmayı düşünen firmalar için ücretsiz bir danışmanlık hizmeti :) Bir fuar ziyaretçisi ve sektör profesyoneli olarak bu düşüncelerimi kişisel olarak paylaşmak istiyorum.



1- Katılımcı firmaların stant içinde sergiledikleri ürünleri titizlikle inceleyin: Bu bir baskı yapan tedarikçi firma olsun ya da ürün üreten, hizmet sağlayıcı bir firma. Daha çok baskı yapan firmalarda (ofset, flekso, rotagravüre) sergiledikleri ürünlerde BASKI HATALARI görüyorum. Showroom’larında sergilenen ürünler her açıdan kusursuz olmalı. Buna dikkat etmeyen bir firma baskı yaparken acaba ne kadar dikkatli olabilir. Baskı hataları, renk kusurları, ürün kusurları vb.


2- Sergilenen ürünlerde TAKLİT ÜRÜN konusu: Aynı zamanda bir ambalaj tasarımcısı olarak algıda seçicilik olarak gözüme çok geliyor. Global markaların başarılı ürünlerinin her açıdan taklit edilmiş tasarımlarının baskıları firmaların showroom’larında sergileniyor. Bu benim açımdan o firmaya karşı güvensizlik duymama, telif haklarına saygı duymayan her şeyi basan, arkasını sorgulamayan bir firma görünümü veriyor. Yine üret, bas ama niye gösteriyorsun ki.


3- Kendilerini tanıtan katalogların üretimi: Başta ofset matbaalar olmak üzere, basım alanında tedarik hizmeti veren firmalar kendilerini tanıtan kataloglar hazırlatıyorlar. O kataloglara baktığımda matbaacılık alanında ne kadar efekt varsa kullanıldığını görüyorum. Sayfaları açmak istediğimde LAK'tan sayfalar bir birine yapışmış, çatır çatır ses geliyor.


Tedarik hizmetinde çözüm ortağı araştırması yaparken kataloglarına göre değil, hizmet kalitesine göre seçim yaparız. Büyük bir oranda da kulaktan kulağa sözlü öneri, tavsiye, referans ile tercihler belirlenir. Fiyat politikasını arka planda bırakıyorum.

Tedarikçi firmanın siparişlere dönüş hızı, üretim kapasitesi, makinalarındaki yedekleme sistemi, müşterisine verdiği terminler, sorunlara karşı yapıcı çözümleri vb. Çok önemli başlıklardır.


Kendi kataloglarını yaparken niye çevreci yaklaşmıyorlar. Zaten plastik üretimi yaparak doğaya sorun çıkarıyoruz, kağıt tüketerek ağaçların kesilmesini sağlıyoruz. Katalog üretiminde dönüşümlü kağıt kullanalım, olabildiğince az kimyasal kullanalım, arkasına diyelim ki, bu katalog için hiç bir ağaç kesilmemiştir. Çöpten elde edilen dönüşümlü kağıtlardan üretilmiş diyerek puan kazansınlar. Karbon ayak izini azaltan çalışmalar yapalım, niye Kraft kağıt üzerine, tek renk katalog olmasın....


Üretim kalitelerini gösteren, özel efektler için katalogların sonuna 1, 2 sayfalık özel bir kartela ekleyebilirler. Çokta şık olur. Kataloglarınızı daha çevreci yapın lütfen.



4- Stantları ziyaret ediyorum ve gerçekten meraktan, ilgiyle soruyorum. Firmanızın söz konusu alandaki kalitesi, öne çıkan özellikleri, diğer firmalardan sizi ayıran özellikleriniz nedir? Sergilediğiniz ürünler arasında özel bir ürün var mı? Baskı ya da ürün tasarımı açısından fuara özgü bir hazırlık yaptınız mı? Zihnimizi açacak özel ürünler getirdiniz mi?

Bunları soruyorum çünkü, fuarın bir amacı da “yenilikleri görmek” değil midir? Teknoloji firmaları, otomotiv fuarları ne yapıyorsa tedarikçi firmalarda aynısını niye yapmasın. Özel baskı teknikleri geliştirebilirler, baskı altı malzemeleri yaratıcı çözümlerle çok daha kullanışlı, görsel açıdan albenisi olan bir hale getirebilirler. Fuar sonrası, fuar içinde; kahve sohbetlerimizde o firmanın güzel güzel analım, arkadaşlarımıza “şu standı mutlaka ziyaret et” diyerek tavsiye edelim. Ufkumuzu açsın yani.


Tahmin edeceğiniz gibi yok, yok denecek kadar da az. Bazılarının aklına bile gelmemiş oluyor, bazıları omuzlarını kaldırıyor ne dediğimi anlamıyor.


5- Firmalar, stant içinde görevli çalışanlarını yeterince bilgilendirmiyorlar. Sektör fuarlarını ilgiyle takip ediyorum. Geleceği okumak, günün ihtiyaçlarına göre kendimle ilgili eksiklikler olup olmadığını anlamak, mesleki gelişim için yapılması gerekenleri görmek için...


Takım elbiseli, gıravatlı, göbekli olmayınca ilgili standa yaklaştığımızda bizleri karşılayan ağırlıklı olarak mini minnacık etekli, güzel kadınlar karşılıyor ve kartvizit almak, broşür katalog vererek uğurluyorlar. Fakat burada kaçırılan önemli bir nokta var. Tamam para göbekli, gıravatlı, takım elbiseli patronlarımızda ama onları yönlendiren bizleriz. Onlara çözüm noktalarını sunan, çözüm ortaklarını söyleyen danışmanlar, çalışanlar bizleriz. Üretim mutfaklarında meraklı çalışanlar, problemlerle yüz yüze olan bunu araştıran çalışanlardır.


Bunları geçelim, stant içinde ilk aşama olan mini minnacık etekli güzel kadınlarımızı geçer, büyük ihtimal pazarlama bölümünde çalışan satış ekibinden biriyle görüşme fırsatı bulduğumuz da da ürünler hakkında teknik bilgi vermekten uzak bir konuşma geçiyor. Çünkü konuya hakim değil. Bu durum da beyfendi konuşmayı kısa keserek fuar sonrası geniş ürün kataloğu, numune gönderimi vb. İle bizleri uğurluyor. Olur da bu arkadaşı da geçtiğimizde şirket yöneticisi biriyle konuyu enine boyuna konuşma fırsatı yakaladığımızda doyurucu bilgiyi alabiliyoruz.


Stant içinde hangi alanda hizmet veriyorsanız, konunun teknik vb. Alanlarına hakim bir uzman mutlaka bulundurulmalı. Orada aynı işi ve hizmeti veren yüzlerce firma varken sizi neden tercih edelimin cevabı bu konuşmalarda yatıyor.


6- Ürün Numune Paketleri Oluşturun. Ürün numuneleri fuar sonrası baskı kalitesi, malzeme özellikleri, konuya hakim olmayan müşterimize projenin görsel ve malzeme yapısını sunarken çok yararlı ve çözüm odaklı bir konu. Daha çok etiket sektöründe çalışan firmalar numune paketleri hazırlıyor. Fakat flekso, rotagravür , matbaa firmaları sadece stant içinde sergilemek için bunu yapıyor.


Örnek olarak paylaşıyorum. Uluslararası firmanın yaşadığı bir koli sorunu için “MasterFlex” çözümü sunan bir firmadan alınan numune ile konuyu çözmüş, tedarikçi iletişimini müşteri ile sağlamıştık.


Herkes için olmasa bile, sizlerden talep eden ziyaretçileriniz için özel numune dosyaları hazırlayabilirsiniz. Numuneler üzerine malzeme yapısı, üretim hakkında bilgisini etiket olarak bile yapıştırsanız büyük bir bilgi akışı ve kazanç sağlayabilir.


7- Stant içinde belirli saat aralıklarında yapılacak etkinlik, özel sunum seansları. Stantlarınızı pasif konumdan aktif takip edilen konuma yükseltin. Etkinlik programlarınızı sitenizde, sosyal medyanızda duyurun. Fuar alanında seminer alanlarında en azından günde bir kez bir sunum gerçekleştirin.


Ceyhun Akgün. www.ambalajca.com ambalajca@gmail.com

 
 
 

Commenti


© Copyright
© Copyright

Contact Me

ambalajca@gmail.com

0535 459 07 99

ISTANBUL = TURKIYE

  • Siyah LinkedIn Simge
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Ambalajca Packaging Design Office

Thanks for submitting!

bottom of page